FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Húsfélék a Festeticsek konyhájából

term06.jpg

A keszthelyi Festetics család nagyon gyakran fogadott messzi földről érkezett vendégeket, akik többfogásos ebédet és vacsorát fogyaszthattak el a kastély díszebédlőjében. A fogások között számtalan húsétel szerepelt, amelyek hozzávalói a főnemesi család erdeiből, vadasparkjaiból származtak. Szarvasból, őzből, nyúlból, vaddisznóból, fácánból gyakran készítettek ízletes ételeket a kastélybeli szakácsok. Ám volt olyan is, hogy ma már elképzelhetetlen alapanyagból főztek a Festeticsek konyhájában. Ilyen volt a teknősbékaleves, amely évszázadokkal ezelőtt közismert étel volt.

A Festeticsek különféle halételeket is kínáltak vendégeiknek. A balatoni fogast főként hidegen mártással tálalták.

A fogas a halak milyen családjába tartozik?

Válaszd ki a helyes megoldást!

a.) sügérfélék
b.) pontyfélék
c.) harcsafélék

A helyes válasz:
a.) sügérfélék

Néhány érdekesség a Festeticsek konyhájában készült húsételekről

  • A Keszthely és Hévíz közti területen volt a keszthelyi Festetics család fácánosa.
  • A Keszthely melletti Festetics-erdőkben, valamint a Somogy megyei berzencei vadászterületeken pedig számos vad – szarvas, őz, nyúl, vaddisznó – élt.
  • A Festeticsek erdőiben gyakran rendeztek vadászatokat, amelyekről a korabeli újságok rövidebb-hosszabb beszámolókat írtak. Volt, amikor a vadászok névsorát közölték, máskor az elejtett vadakról írt listák is megjelentek.
  • A korabeli vadászatok alkalmából trónörökösök, hercegek, grófok, magas rangú diplomaták érkeztek Magyarországról és Európából egyaránt.
  • Az elejtett vadakat gyakran felszolgálták a vadászatok alkalmával rendezett ebéd vagy vacsora során.
  • Ám nemcsak vadhúsokat, hanem másféle, a Festetics uradalomban nevelt állatok húsát is kínálták a vendégeknek ilyen alkalmakkor. Szarvas, nyúl, őz, fácán, vaddisznó mellett bárány-, marha- és sertéshúsból, kakasból vagy csirkéből is készítettek ételeket a keszthelyi kastély szakácsai.
  • A hús mellett a Festeticsek kamráiban füstölt szalonnát, füstölt húst és szalámit is találhattunk volna egykor. Egy 1810 januári leltár szerint 175 kg füstölt szalonna, 71 kg füstölt hús és mindössze fél kg füstölt szalámi volt a kamrában.
  • Néha, ma már szokatlan, ám több száz évvel ezelőtt megszokottnak mondott alapanyagból – például teknősbékából is készült étel. A 18-19. század fordulóján, Festetics I. György idejében a kastély mellett lévő kis békászó tóból (ez nem azonos a mai kastélyparkban található tóval!) halászták a teknősbékákat, a békákat és a kis rákokat egyaránt, hogy utána teknősbékalevest, sült békacombot vagy rákkal töltött rétescsónakot szolgáljanak fel.